Plaatsing groendaken in de lift in de steden

Plaatsing groendaken in de lift in de steden

Milieuvriendelijke dakoplossing met extra waterbuffering

Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, een groendak is steeds een goede oplossing met oneindig veel voordelen. Een groendak ziet er namelijk niet enkel mooi uit, het is ook een ecologische en duurzame dakoplossing. BMI Group, de grootste producent van dakbedekkingssystemen voor platte en hellende daken in Europa, merkt dat het groendak vooral in stedelijke gebieden aan populariteit wint, omdat ze heel wat regenwater kunnen opvangen waardoor de stedelijke waterhuishouding geoptimaliseerd wordt. Zo kan ook wie midden in de stad woont zijn steentje bijdragen en genieten van een eigen stukje groen. 

Een groendak is een meerlagige dakconstructie waarbij de toplaag bedekt is met beplanting. Groendaken bestaan in alle maten en vormen, maar ze worden doorgaans in twee categorieën opgedeeld. Een extensief groendak bestaat uit een dunne laag aardsubstraat, afgewerkt met sedumplantjes en is niet bedoeld om te bewandelen. Een intensief groendak wordt met een dikkere laag teelaarde opgebouwd waarop er een breder scala aan planten en zelfs bomen kan groeien. Op intensieve daken kan een heuse daktuin aangelegd worden.  

Meer realisaties sinds 2018  

De eerste sporen van dit daktype vinden hun oorsprong in de zevende eeuw voor Christus met de hangende tuinen van Babylon. In Scandinavische landen worden groendaken bovendien ook al erg lang geplaatst. Het concept is dus niet nieuw, maar in ons land kennen groendaken pas sinds kort echt succes. “Sinds 2018 merken we bij BMI Icopal beduidend meer realisaties. In 2018 en in 2019 plaatsen we de helft meer m² groendaken als in 2015, 2016 en 2017. We verwachten bovendien dat groendaken in de toekomst nog populairder worden. Bij elk project van een bepaalde omvang wordt er nu namelijk vaak automatisch gedacht aan een groendak. Ook particulieren tonen steeds meer interesse vanwege de waterbuffering in stedelijk gebied en het ecologische aspect”, zegt Peter Gielis, Account Manager bij BMI Icopal.  

Duurzame bouwtechniek in stedelijke gebieden  

Groendaken optimaliseren het binnenklimaat van een woning of gebouw, door het koel te houden in de zomer en beter te isoleren in de winter. Daarnaast vermindert de temperatuur op het dak van 80°C zonder bescherming tot 25°C à 35°C met bescherming van een groendak en verlengt zo  aanzienlijk de levensduur van de dakbedekking. Daarnaast brengen begroeide daken een stukje natuur terug waar groen voor bebouwing heeft moeten wijken. Het filtert er stof en schadelijke stoffen uit de lucht en bevordert de stedelijke waterhuishouding. Verdamping van het opgevangen regenwater via de planten reguleert namelijk de luchtvochtigheid en temperatuur, voorkomt overstromingsgevaar en ontlast de riolen. Bovendien bevordert de filterende werking van het groendak de kwaliteit van het afgevoerde regenwater. “De impact van een groendak is groter in stedelijk gebied dan in een omgeving waar er al veel groen is, maar de voordelen voor het dak zijn op beide locaties dezelfde”, aldus Peter Gielis. 

Story image

Gering gewicht en snelle plaatsing van extensief groendak 

Groendaken zijn mogelijk op zowel platte als hellende daken met een hellingsgraad tot maximum 30° graden. Elk type dak moet echter wel het gewicht van een groendak kunnen dragen. “Bij een extensief groendak ligt het totale gewicht tussen de 45 à 55 kg/m². Bij een intensief groendak hangt dit af van de gewenste beplanting en dikte van de laag teelaarde. De meeste particulieren zullen eerder extensieve groendaken plaatsen. Voor grotere projecten denkt men dan weer eerder aan intensieve groendaken”, aldus Peter Gielis. Een extensief groendak kan bovendien vrij snel geplaatst worden. BMI Icopal rekent hiervoor ongeveer 15 minuten per m².  De aanleg van een intensief groendak moet met de tuinaanlegger besproken worden. Een groendak wordt idealiter in de periode maart-mei of september-oktober aangelegd. 

Het BMI Icopal groendaksysteem 

Zowel bij extensieve als intensieve groendaken hangt het succes af van een goede wortelwerende dakafdichting. Omdat een groendak een speciale behandeling en opbouw vereist, ontwikkelt BMI Icopal het GROEN 2000-systeem en het ICOFLOR®-systeem. Het GROEN 2000-systeem zorgt ervoor dat wortels van de planten de dakbedekking niet kunnen beschadigen en er geen lekkage ontstaat. Zo is het dak waterdicht én wortelwerend in één. Hierboven komt het extensief ICOFLOR®-systeem met vegetatieplaat dat dient als bescherm-, filter-, drainagelaag en waterreservoir in één en alle functies bezit om de planten optimaal te laten groeien. Dit systeem is licht in gewicht en daarom op bijna alle onderconstructies toe te passen. Met een regelmatig onderhoud, geniet iedereen zowel in stedelijk gebied als buiten de stad zo van een duurzame, mooie en ecologische dakbedekking. 

Richtprijs meerkost extensief groendak, zonder de afdichting: €30 à €60/m² (excl. BTW) 

Astrid Dupuis Team Manager, Two cents

 

 

Over BMI Belgium

BMI Group is met meer dan 165 jaar ervaring wereldwijd de expert in roofing en waterproofing. De activiteiten van BMI Belgium worden gekenmerkt door persoonlijk advies en klantvriendelijke dienstverlening, naast de waaier aan dakoplossingen en waterafdichtingen die allemaal te vinden zijn onder hetzelfde dak.

De afdeling Icopal focust op alle oplossingen in waterdichting: bitumen, synthetische of vloeibare afdichting voor platte daken en andere toepassingen. De producten uit het Icopal-gamma onderscheiden zich door hoogwaardige kwaliteit met de nadruk op duurzaamheid. Met haar researchafdeling investeert Icopal in milieuvriendelijkheid en gebruiksgemak van haar producten. Ook voor functionele daken (groendaken en luchtzuiverende daken) heeft Icopal de volledige dakopbouw in huis.

Monier is een totaalleverancier voor hellende daken, van keramische- en betondakpannen tot stalen dakpanelementen. Naast een breed gamma dakpannen biedt Monier ook een compleet assortiment aan daksysteemcomponenten, voor elk dakonderdeel en perfect afgestemd op de dakpannen met bijhorende prestaties. U vindt bij ons een compleet daksysteem. Monier ontwikkelt en produceert al deze componenten bovendien zelf in eigen huis.