Ook zonder terugdraaiende teller, toename in zonne-energiesystemen op particuliere woningen

Vooral geïntegreerde PV-systemen zijn populair

Ondanks de afschaffing van de terugdraaiende teller en veranderde regelgeving, ziet BMI Belgium een toename in de plaatsing van zonne-energiesystemen op platte en hellende daken van particuliere woningen. Als leverancier van dergelijke systemen zien zij de toekomst van zonnesystemen dan ook positief in. Dit enerzijds omdat de bewustwording rond hernieuwbare energie verder stijgt, anderzijds omdat de prijzen steeds betaalbaarder worden en een zonne-energiesysteem en een esthetisch dak elkaar niet langer uitsluiten. BMI Belgium ziet die groei ook bij hun eigen geïntegreerde PV-systemen BMI Monier PV Premium en BMI Monier InDaX. 

Volgens BMI Belgium heeft de recent aangepaste wetgeving en soms kritische ​ berichtgeving geen invloed op de producenten en toeleveranciers van zonne-energiesystemen.

“Er zal sprake zijn van een overgangssituatie maar wij verwachten verder geen negatieve invloed. De bewustwording rond de voordelen van hernieuwbare energie is namelijk aanwezig en groeit voortdurend. We zien vandaag vooral een toename van zonne-energiesystemen op zowel platte als hellende daken van particuliere woningen, in nieuwbouw en renovatie. In nieuwbouwprojecten zien we bovendien steeds meer de koppeling met domoticasystemen”, zegt Daan de Mooij, Productmanager Roof System Components bij BMI Belgium. 

Zonne-energie blijft goede keuze voor milieu én portemonnee 

Investeren in hernieuwbare energie blijft vandaag nog steeds een uitstekende keuze, dat moet volgens BMI Belgium dé boodschap zijn voor de consument. Een PV-systeem met zonnepanelen is een goede keuze voor het milieu en de portemonnee van de consument. Tijdens het opwekken van de stroom komt er geen CO2 vrij en geen belastende afvalstoffen of schadelijke uitstoot. Bovendien genereert een PV-systeem minimaal 25 jaar stroom, waarbij de investering tussen de 7 en 12 jaar terugverdiend is.

“Maar, goed informeren is belangrijk. We zien namelijk een veelheid aan aanbieders verschijnen, waardoor het voor de consument moeilijker wordt om te vergelijken en de juiste keuzes te maken”, aldus Daan de Mooij. ​ 

Een PV-systeem rendeert het hele jaar door  

Elk moment van het jaar is een goed moment om in een PV-systeem te investeren. De belangrijkste factoren voor de installatie zijn de dakhelling en de oriëntatie. Hoe beter de zoninstraling op de modules is, hoe beter de opbrengst. Bij de plaatsing moet er wel rekening gehouden worden met dakvensters, schoorstenen of eventueel omliggende bomen die voor schaduw op de panelen kunnen zorgen.

“Ook in de winter kunnen er degelijke opbrengsten gerealiseerd worden omdat de panelen ook goed presteren op koude heldere dagen. Op basis van een aantal parameters kan een prognose gegeven worden van de te verwachten gemiddelde opbrengst op jaarbasis”, vult de Mooij aan. ​ ​ 

Vooral geïntegreerde PV-systemen populair 

BMI Belgium merkt dat vooral de geïntegreerde varianten steeds populairder worden, omwille van de perfecte dakintegratie en een mooie esthetische uitstraling. De producent biedt zelf ook twee geïntegreerde systemen aan: BMI Monier PV Premium en BMI Monier PV InDaX.

“Het grootste voordeel van geïntegreerde systemen is dat ze niet los bovenop het dak komen te liggen, maar in de plaats van dakpannen in het dak geïntegreerd worden. Beide systemen maken van een beschermend dak zo een extra functioneel dak dat aan de hoogste eisen op het gebeid van design en esthetiek voldoet”, zegt de Mooij. ​ 

Doelstellingen voor de toekomst  

Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen, moet er jaarlijks 300 MW aan PV-vermogen bijkomen. Dat komt ongeveer neer op het verbruik van 300.000 huishoudens.

“Dit is heel ambitieus, maar niet onmogelijk. Duidelijkheid vanuit de overheid over terugleververgoedingen en ondersteuning op lange termijn is erg belangrijk om de installatie verder te stimuleren. Veranderingen in regelgevingen zoals we de voorbije maanden zagen, moeten we in de toekomst wel zeker proberen te vermijden”, voegt de Mooij toe.

BMI Belgium is ook van mening dat het potentieel aan oppervlaktes op bedrijfs- en overheidsgebouwen extra benut moet worden.

"Verdere ontwikkeling van het rendement van PV-systemen door de industrie is erg belangrijk, omdat dit ervoor kan zorgen dat de prijzen nog dalen en de opbrengst per m² hoger wordt omdat er minder modules per installatie nodig zijn”, sluit de Mooij af. 

Astrid Dupuis

Team Manager, Two cents

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over BMI Belgium

BMI Group is met meer dan 165 jaar ervaring wereldwijd de expert in roofing en waterproofing. De activiteiten van BMI Belgium worden gekenmerkt door persoonlijk advies en klantvriendelijke dienstverlening, naast de waaier aan dakoplossingen en waterafdichtingen die allemaal te vinden zijn onder hetzelfde dak.

De afdeling Icopal focust op alle oplossingen in waterdichting: bitumen, synthetische of vloeibare afdichting voor platte daken en andere toepassingen. De producten uit het Icopal-gamma onderscheiden zich door hoogwaardige kwaliteit met de nadruk op duurzaamheid. Met haar researchafdeling investeert Icopal in milieuvriendelijkheid en gebruiksgemak van haar producten. Ook voor functionele daken (groendaken en luchtzuiverende daken) heeft Icopal de volledige dakopbouw in huis.

Monier is een totaalleverancier voor hellende daken, van keramische- en betondakpannen tot stalen dakpanelementen. Naast een breed gamma dakpannen biedt Monier ook een compleet assortiment aan daksysteemcomponenten, voor elk dakonderdeel en perfect afgestemd op de dakpannen met bijhorende prestaties. U vindt bij ons een compleet daksysteem. Monier ontwikkelt en produceert al deze componenten bovendien zelf in eigen huis. 

Neem contact op met

www.bmigroup.com