Nieuwe Aerlox betondakpan van BMI Group: vederlicht en milieuvriendelijk

BMI group lanceert de nieuwe dakpan op de Belgische markt tijdens Architect@Work

BMI Group, de grootste producent van dakbedekkingssystemen voor platte en hellende daken in Europa, lanceert de nieuwe, vederlichte Aerlox betondakpan op de Belgische markt. Deze innovatie is in primeur te ontdekken op Architect@Work, een totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers met focus op productinnovaties in Kortrijk Xpo op 9 en 10 mei. De nieuwste dakpan van BMI Group is zo’n 30% lichter dan een gemiddelde betondakpan, maar behoudt dezelfde sterkte en duurzaamheid. Deze lichtgewicht dakpan is dan ook eenvoudiger te plaatsen, bespaart op de dakconstructie en zorgt voor minder transport.

Wel de kracht, niet de kilo’s

Een betonnen dakpan weegt gemiddeld 42 kg per m2. De Aerlox daarentegen, weegt minder dan 30 kg per m2. Deze grote besparing in kilo’s is het resultaat van intensieve research. De structuur van een Aerlox dakpan is namelijk open: hoogwaardig cement en kleine holtes wisselen elkaar af. Deze open structuur zorgt niet enkel voor extra kracht, maar het is ook een pak lichter dan een massieve structuur zonder holtes. “We vergelijken het ontwerp met een voorbeeld uit de natuur. Vogelbotten bijvoorbeeld zijn sterk, maar licht genoeg om een vogel in staat te stellen om te vliegen”, zegt Caroline van Ijken, Marketing Director BMI Benelux. Monier, één van de merken van BMI Group, ontwikkelde het idee van lichte dakpannen reeds meer dan 20 jaar geleden in de VS voor gebieden met extreme weersomstandigheden. Deze lichtgewicht dakpan maakt daarnaast vooral het werk van de dakdekker een pak eenvoudiger en er kan heel wat bespaard worden op de dakconstructie.

Minder milieubelasting

Dakpannen uit beton scoren van nature uit al erg goed als het gaat om duurzaamheid. Ze zijn hét product voor hellende daken met de minste milieubelasting. Ze leveren namelijk tot 80% minder CO2-emissie op, omdat de dakpannen niet gebakken moeten worden maar gewoon kunnen drogen. Dit type dakpannen neemt daarnaast 10 tot 15% van de emissie dat ontstaan is tijdens de productie zelf opnieuw op. Bovendien kunnen betondakpannen aan het einde van hun levenscyclus opnieuw gerecycleerd worden, wat bijdraagt tot de circulaire economie. “Dankzij de Aerlox dakpan rijden er minder vrachtwagens op de baan om de dakpan naar de bouwwerf te vervoeren: het geringe gewicht maakt het namelijk mogelijk om meer dakpannen in één keer te vervoeren, wat bijgevolg voor minder milieubelasting zorgt”, aldus van Ijken.

Getest in eigen wind- en regentunnel

Alle producten van de BMI Group worden uitvoerig getest in de eigen wind -en regentunnel in het Technische Centrum in Duitsland. Dit is uniek in de dakensector. “We simuleren diverse weersomstandigheden en het effect ervan op de producten wordt weergegeven. Voor elk nieuw product wordt een afzonderlijk testprogramma samengesteld waarbij de bestendigheid getest wordt ten opzichte van diverse weersomstandigheden die waar ook ter wereld kunnen voorkomen”, zegt Caroline van Ijken. Deze testen vereisen wel een gedetailleerde kennis van het lokale klimaat. Daarom beschikt het Technisch Centrum van BMI Group over een eigen netwerk van weerstations in 8 landen verspreid over de planeet. Alleen als het product deze tests doorstaat in al zijn facetten wordt het op de markt gebracht. De kwaliteit is zodanig verzekerd dat een garantieperiode van 30 jaar geldt op alle dakpannen, waarbij BMI Group waarborgt dat de pannen vorstbestendig, waterdicht en bestand zijn tegen breuk volgens de daarvoor geldende Europese normen.

Contacteer ons
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Over BMI Group

BMI Group is ontstaan uit de fusie tussen Icopal en Braas Monier.

Icopal is dé fabrikant van een breed assortiment aan dakbedekking voor ieder dak. Tot het gamma behoren bitumen, dakpannen en synthetische dakbedekking voor platte en hellende daken. De producten van Icopal onderscheiden zich door hoogwaardige kwaliteit met de nadruk op duurzaamheid. Met haar researchafdeling investeert Icopal in milieuvriendelijkheid en gebruiksgemak van haar producten.

Braas Monier is een totaalleverancier voor hellende daken. Naast een breed assortiment dakpannen levert Monier een compleet assortiment aan daksysteemcomponenten. Voor elk dakonderdeel en perfect afgestemd op de dakpannen met bijbehorende prestaties, kortom alles voor een compleet daksysteem. Monier ontwikkelt en produceert alle producten zelf in eigen huis. 

Dankzij de fusie biedt de BMI Group voortaan een totaalpakket voor daksystemen aan. BMI Group is de grootste producent van dakbedekkingssystemen voor platte en hellende daken in Europa. Met meer dan 165 jaar ervaring is BMI Group marktleider in dakbedekking en waterdichte oplossingen. BMI Group heeft zijn hoofdkantoor in Londen en heeft circa 11.000 medewerkers in meer dan 40 landen wereldwijd.