Icopal groendak voor een frisse en ecologische woning

Om de woning koel te houden tijdens warme zomerdagen, denkt men onmiddellijk aan klassieke oplossingen met isolatiesystemen of ventilatie. Maar ook een groendak is een zeer efficiënte manier om de temperatuur onder controle te houden. Het is overigens een ecologische, duurzame en economisch voordelige oplossing. En, het ziet er nog erg mooi uit ook!

Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, een groendak is steeds een goede oplossing met oneindig veel voordelen. Ook wie midden in de stad woont en weinig woonoppervlakte heeft, kan zo toch genieten van een eigen stukje groen. Bovendien is een groen dak veel mooier dan een donkere folie of grijze dakbedekking.

Warmteregulerend

De temperatuur van een dak kan in de zomer al snel oplopen tot 70°, maar dankzij de vegetatie wordt er minder warmte in het dak opgenomen. Een groendak weerkaatst namelijk een deel van de zonnestralen. Hierdoor zal de woning minder snel opwarmen en wordt er minder airco verbruikt tijdens de warme zomermaanden. Omdat een groendak hoge temperatuurbelasting op het dakvlak voorkomt, wordt de levensduur van de dakbedekking ook aanzienlijk verlengd. In de winter zorgt een groendak voor extra isolatie en geeft ’s nachts de opgeslagen warmte af aan de woning. Zo moet er in de winter minder verwarmd worden.

Ecologisch

Begroeide daken brengen weer een stukje natuur terug daar waar groen voor bebouwing heeft moeten wijken. Een groendak draagt zo weer bij tot een beter milieu. Het filtert stof en schadelijke stoffen uit de lucht en vangt regenwater op waardoor het overstromingsgevaar vermindert. Verdamping via de planten reguleert de luchtvochtigheid en temperatuur en verbetert zo het microklimaat.

Extensieve en intensieve groendaken

Groendaken worden in twee categorieën opgedeeld. Een extensief groendak bestaat uit een dunne laag teelaarde, afgewerkt met allerlei soorten vegetatie bovenop een waterdichte dakbedekking. Voor de opbouw van een intensief groendak is er een dikkere laag teelaarde nodig waarop een breder scala aan planten kan groeien. Op deze daken worden vaak terrassen en paden gecombineerd met groene zones voor een heuse daktuin. Een extensief groendak daarentegen is niet bedoeld om te bewandelen.

Icopal-groendak-systeem

Groendaken bestaan in alle maten en vormen, maar het dak moet voldoende draagkracht hebben. Het extensief groendaksysteem van Icopal is licht in gewicht en daarom op bijna alle onderconstructies toe te passen. Omdat een groendak een speciale behandeling en opbouw vereist, ontwikkelt Icopal het GROEN 2000-systeem en het ICOFLOR®-systeem.

Zowel bij extensieve als intensieve groendaken, hangt het succes af van een goede wortelwerende dakafdichting. Het GROEN 2000-systeem zorgt ervoor dat wortels van de planten de dakbedekking niet kunnen beschadigen en er geen lekkage ontstaat. Met dit systeem op basis van elastomeerbitumen is het dak waterdicht én wortelwerend in één. Bovenop de GROEN 2000-afdichting, komt het ICOFLOR®-systeem met vegetatieplaat dat dient als bescherm-, filter-, en drainagelaag en een voedingsbodem en waterreservoir in één vormt. Deze plaat bezit alle belangrijke functies om de planten optimaal te laten groeien. Tussen de vegetatieplaat en de grondlaag komt een scheidingsvlies. Het substraat of de grondlaag zorgt voor een goed regenerende plantengroei. Hierop komt een mengsel van sedumscheuten, waaruit vetplanten ontstaan met dikke bladeren die het regenwater goed opslaan. Deze plantjes zijn bestand tegen rook- en uitlaatgassen, doorstaan vorst en hevige wind en vormen in korte tijd een mooi plantendeken in wisselende kleuren. Het groendak moet regelmatig onderhouden en gecontroleerd worden.

Meer info op http://www.icopal.be/

 

Contacteer ons
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Over BMI Group

BMI Group is ontstaan uit de fusie tussen Icopal en Braas Monier.

Icopal is dé fabrikant van een breed assortiment aan dakbedekking voor ieder dak. Tot het gamma behoren bitumen, dakpannen en synthetische dakbedekking voor platte en hellende daken. De producten van Icopal onderscheiden zich door hoogwaardige kwaliteit met de nadruk op duurzaamheid. Met haar researchafdeling investeert Icopal in milieuvriendelijkheid en gebruiksgemak van haar producten.

Braas Monier is een totaalleverancier voor hellende daken. Naast een breed assortiment dakpannen levert Monier een compleet assortiment aan daksysteemcomponenten. Voor elk dakonderdeel en perfect afgestemd op de dakpannen met bijbehorende prestaties, kortom alles voor een compleet daksysteem. Monier ontwikkelt en produceert alle producten zelf in eigen huis. 

Dankzij de fusie biedt de BMI Group voortaan een totaalpakket voor daksystemen aan. BMI Group is de grootste producent van dakbedekkingssystemen voor platte en hellende daken in Europa. Met meer dan 165 jaar ervaring is BMI Group marktleider in dakbedekking en waterdichte oplossingen. BMI Group heeft zijn hoofdkantoor in Londen en heeft circa 11.000 medewerkers in meer dan 40 landen wereldwijd.