Duurzaam dak voor slechts 3 op de 10 toekomstige woningeigenaars prioriteit

Zo blijkt uit de enquête van BMI Belgium

Met het oog op de klimaatdoelstellingen van 2050, is duurzaam (ver)bouwen meer dan ooit de norm. Zeker nu er sinds januari 2023 een renovatieverplichting geldt bij aankoop van een woning met energielabel E of F. Maar hoe goed is de Belg op de hoogte van wat hij/zij best doet aan de woning? En waar te beginnen? Uit een enquête1 die BMI Belgium, producent van dakmaterialen voor platte en hellende daken, afnam bij de Belg blijkt dat er werk aan de winkel is. Zo is helft van de Belgen weinig op de hoogte van de vereisten die verbonden zijn aan duurzaam verbouwen. Bovendien is hun kennis over hun dak ook eerder beperkt. Drie op tien weet zelfs niet waar ze terecht kunnen voor betrouwbare informatie. BMI Belgium reikt tal van oplossingen aan om het dak te verduurzamen.  

Uit de enquête blijkt dat er drie belangrijke aandachtspunten zijn. Zo heeft het dak van een kwart van de woningeigenaars nood aan opfrissingswerken of renovatie. Maar liefst de helft van de Belgen is weinig op de hoogte van de vereisten van duurzaam bouwen en voor drie op de tien toekomstige woningeigenaars is een duurzaam dak prioriteit. Voor beide groepen is hun kennis over duurzame daken eerder beperkt. ​ 

Renovatie nodig ​ 

Energetisch renoveren om een hoger wooncomfort te garanderen begint bij de buitenschil van de woning. Deze zorgt namelijk voor een buffer tussen binnen- en buitenklimaat. Eén op de zes woningeigenaars zegt dat hun woning een grondige energetische renovatie nodig heeft. Wanneer men vraagt waaraan de Belg dit zou willen uitvoeren staat het dak op plaats twee. De voornaamste redenen hiervoor zijn isolatie (48%), waterlek (18%), een dakstructuur die niet sterk genoeg is (16%) en asbest (16%). ​ 

"Wie doordacht met energie wil omgaan, weet dat dakisolatie een grote impact heeft. Door van het dak meteen ook een energiebron te maken met behulp van zonnepanelen, is dit een win-win situatie" tipt Jeroen Bonenkamp, Solar Business Development Manager. 
©BMI Belgium
©BMI Belgium

Ondersteuning krijgen en informatie vergaren, zijn noodzakelijk 

Over het algemeen is drie vierde van de woningeigenaars tevreden over zijn/haar dak. Velen onder hen weten er echter niet zo veel van. Twee op de vijf woningeigenaars geeft aan dat ze slecht op de hoogte zijn wat betreft de voordelen van hun dakmaterialen. 51% weet zelfs niet dat er renovatie- en isolatiepremies specifiek voor het dak bestaan. Voor wie wel op de hoogte is van de premies, heeft dit voor slechts 17% invloed gehad op de aanleg van hun dak. ​ ​ 

"Onze BMI Academy is erop gericht om dakprofessionals de nodige knowhow over toekomstbestendige daken te bezorgen. Met deze informatie kunnen ze zelf aan de slag of advies verlenen aan de eindklant zodat deze optimaal begeleid worden in hun (ver)bouwproces”, geeft Kris Sinoy, Technical Manager aan. 
©BMI Belgium - BMI Academy
©BMI Belgium - BMI Academy

Geïntegreerd zonnesysteem nog vrij ongekend ​ 

Ook zonnepanelen dragen bij tot een energie-efficiënte woning. Uit de enquête blijkt dat één op 6 woningeigenaars al over zonnepanelen beschikt. Bij zo’n 92% hiervan gaat het om traditionele zonnepanelen. Voor wie (nog) niet beschikt over zonnepanelen, is de voornaamste reden het financiële plaatje. Verder zijn ook oninteressante premies een reden. 15% zegt eerst hun dak te willen renoveren. ​ 

"Met het PV Premium systeem van Monier gaan schoonheid en functionaliteit hand in hand, het dak fungeert als energiebron zonder dat de zonnepanelen als doorn in het oog springen.", zegt Jeroen Bonenkamp, Solar Business Development Manager. 
©BMI Belgium - PV Premium zonnesysteem
©BMI Belgium - PV Premium zonnesysteem

Duurzaamheid centraal bij toekomstige woningeigenaars ​ 

Van de Belgen die voorlopig nog geen woningeigenaar zijn, zeggen maar liefst 9 op 10 dat ze belang hechten aan een duurzaam en toekomstbestendig dak als ze in de toekomst een woning zouden kopen of bouwen. De kennis van deze groep over duurzame daken is echter niet groot. Zo weet 6 op de 10 niet wat geïntegreerde zonnepanelen zijn, en maar liefst 7 op de 10 hebben nog nooit gehoord over de betondakpan. ​ ​ 

"De betondakpannen van Monier kunnen een bewuste ecologische keuze zijn. Hun duurzame verhaal begint bij de manier waarop de grondstoffen de fabriek bereiken, vervolgens het uitharden met minimaal gebruik van energie en gaat nog een stap verder dankzij de Belgische productie en dus korte keten. Na hun lange levensduur komen betondakpannen opnieuw in de bouwketen terecht wat het duurzame karakter alleen nog maar versterkt", aldus Ernst Sterk, Product Manager Hellend Dak. 
©BMI Belgium - Betondakpan
©BMI Belgium - Betondakpan

1 Een online enquête uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX in opdracht van BMI Belgium tussen 16 november en 22 november 2022 bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.


Dorien Debbaut

Press Officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over BMI Belgium

BMI Group is met meer dan 165 jaar ervaring wereldwijd de expert in roofing en waterproofing. De activiteiten van BMI Belgium worden gekenmerkt door persoonlijk advies en klantvriendelijke dienstverlening, naast de waaier aan dakoplossingen en waterafdichtingen die allemaal te vinden zijn onder hetzelfde dak.

De afdeling Icopal focust op alle oplossingen in waterdichting: bitumen, synthetische of vloeibare afdichting voor platte daken en andere toepassingen. De producten uit het Icopal-gamma onderscheiden zich door hoogwaardige kwaliteit met de nadruk op duurzaamheid. Met haar researchafdeling investeert Icopal in milieuvriendelijkheid en gebruiksgemak van haar producten. Ook voor functionele daken (groendaken en luchtzuiverende daken) heeft Icopal de volledige dakopbouw in huis.

Monier is een totaalleverancier voor hellende daken, van keramische- en betondakpannen tot stalen dakpanelementen. Naast een breed gamma dakpannen biedt Monier ook een compleet assortiment aan daksysteemcomponenten, voor elk dakonderdeel en perfect afgestemd op de dakpannen met bijhorende prestaties. U vindt bij ons een compleet daksysteem. Monier ontwikkelt en produceert al deze componenten bovendien zelf in eigen huis. 

Neem contact op met

www.bmigroup.com