De betondakpan, de go-to voor de dakwerker

De betondakpan wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit onder meer omwille van haar ecologisch karakter. Ook bij de dakwerker is dit product erg in trek. Leon Peters van Dakwerken Peters Leon is al sinds 1985 actief in de dakensector en werkt al minstens 30 jaar met het gamma van BMI Monier. Hieronder geeft hij de voordelen mee van de betondakpan, zowel voor de dakwerker als de particulier. Zo is het product gemaakt uit herbruikbare grondstoffen en is het een duurzaam alternatief tegenover de traditionele dakpan.  

Dakwerken Peters Leon is een familiebedrijf dat al 40 jaar dakwerken uitvoert voor zowel hellende als platte daken. Bovendien is het bedrijf heel vertrouwd met het gamma van BMI Belgium. ​ 

Zowel budgettair als ecologisch de beste keuze  

Betondakpannen worden gemaakt uit natuurlijke grondstoffen, zoals zand, cement en water, die makkelijk te verkrijgen zijn. Ook het productieproces is korter bij een betondakpan. Ze worden niet gebakken in de oven dus dit bespaart energie en beperkt de CO2-uitstoot. Verder is een betondakpan vast in vorm, makkelijk en snel te plaatsen en heeft ze een lange levensduur. 

“Betondakpannen hebben voor ons bepaalde voordelen ten opzichte van de traditionele dakpan. Zo zullen we bij projectbouw kiezen voor de betonnen variant omdat deze eenvoudig te leggen is. Onze dakwerkers kunnen snel en efficiënt te werk gaan. Wat zowel voor ons als voor de particulier een meerwaarde is. Bijgevolg ligt ook de plaatsingsprijs 20% lager”.  

Brugse Pan, Horizon en Sneldek zijn het populairst voor projectbouw 

Leon Peters werkt nauw samen met enkele projectontwikkelaars die kwalitatieve woningen bouwen met een hogere afwerkingsgraad dan de traditionele sleutel-op-de-deur-woningen. Wanneer het lastenboek wordt vastgelegd zitten de verschillende partners samen om de juiste materialen te kiezen. ​ 

“We vinden het belangrijk om advies te geven over de verschillende mogelijkheden. Meestal heeft de architect of projectontwikkelaar een product voor ogen zonder dat ze de alternatieven kennen. In onze huidige samenleving is het des te belangrijker om voor een duurzaam en ecologisch product te kiezen. De keuze van de projectontwikkelaar valt dan meestal op de Brugse Pan of Horizon. Ook de Sneldek, de traditionele betondakpan blijft het goeddoen. De voordelige prijs en het gebruiksgemak geven naast het duurzaam karakter de doorslag”.  
©BMI - Brugse Pan - Sneldek - Horizon
©BMI - Brugse Pan - Sneldek - Horizon

Niet alleen voor de dakwerker een goede keuze…  

Ook de particulier kiest best voor de betondakpan. Al is er, volgens Leon, nog werk aan de winkel: ​ 

“In onze showroom stellen we verschillende BMI Monier-dakpannen voor, uit klei en uit beton. We merken dat de particulier momenteel nog niet genoeg vertrouwd is met de betondakpan en de duurzame voordelen ervan niet kent. Zo kiest een particulier in de toonzaal eerder voor een kleidakpan op basis van de look maar wanneer ze in het straatbeeld een dak aanduiden dat hen aanspreekt, is het negen op de tien een betondakpan” 

Grondstoffentekort verhoogt nood aan recyclage 

De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zorgen voor een onstabiele periode in de bouwsector. Er is steeds meer vraag naar bepaalde grondstoffen die moeilijk leverbaar zijn. Ook in de dakensector voelen ze de impact. Daarbij komen ook nog eens de nieuwe regelgevingen rond CO2-uistoot die voor een grote uitdaging zorgen. ​ 

“We bevinden ons momenteel in een ontspoorde situatie waarin er een groot tekort is aan grondstoffen. De nood om te recycleren en materialen te hergebruiken is dus hoog. Op onze werven recycleren we zo veel mogelijk, maar het verhaal begint bij de producent. Efficiënte producten die makkelijk te leggen zijn, hebben onze voorkeur want ook de menselijke factor speelt een rol. Zeker wanneer er in de sector een personeelstekort is. We weten dat BMI al tientallen jaren bezig is met de verduurzaming van haar producten, iets wat wij alleen maar kunnen aanmoedigen”, aldus Leon Peters. 

Dorien Debbaut

Press Officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over BMI Belgium

BMI Group is met meer dan 165 jaar ervaring wereldwijd de expert in roofing en waterproofing. De activiteiten van BMI Belgium worden gekenmerkt door persoonlijk advies en klantvriendelijke dienstverlening, naast de waaier aan dakoplossingen en waterafdichtingen die allemaal te vinden zijn onder hetzelfde dak.

De afdeling Icopal focust op alle oplossingen in waterdichting: bitumen, synthetische of vloeibare afdichting voor platte daken en andere toepassingen. De producten uit het Icopal-gamma onderscheiden zich door hoogwaardige kwaliteit met de nadruk op duurzaamheid. Met haar researchafdeling investeert Icopal in milieuvriendelijkheid en gebruiksgemak van haar producten. Ook voor functionele daken (groendaken en luchtzuiverende daken) heeft Icopal de volledige dakopbouw in huis.

Monier is een totaalleverancier voor hellende daken, van keramische- en betondakpannen tot stalen dakpanelementen. Naast een breed gamma dakpannen biedt Monier ook een compleet assortiment aan daksysteemcomponenten, voor elk dakonderdeel en perfect afgestemd op de dakpannen met bijhorende prestaties. U vindt bij ons een compleet daksysteem. Monier ontwikkelt en produceert al deze componenten bovendien zelf in eigen huis. 

Neem contact op met

www.bmigroup.com