Beton, dé ruwe diamant binnen duurzaam bouwen
Het Europese “Fit For 55”-pakket legt heel wat maatregelen op om de CO2-uitstoot tegen 2030 drastisch te verlagen onder andere door het gebruik van recycleerbare en circulaire bouwmaterialen binnen de bouwsector. Zo zet BMI Belgium, producent van daksystemen voor zowel hellende als platte daken, in 2022 volop in op beton als duurzaam product voor hellende daken: het is recycleerbaar en herbruikbaar en heeft bovendien een lange levensduur. Beton is volgens BMI Belgium dé ruwe diamant binnen duurzaam bouwen: een veelgebruikt bouwmateriaal waarvan de vele duurzame voordelen nog vaak onderschat en vergeten worden.
Beton, blijvend te hergebruiken zonder aan kwaliteit in te boeten
Circulair bouwen is geen eenvoudig gegeven en de weg ernaar toe is lang. Toch is deze manier van bouwen de toekomst, deze gaat namelijk nog een stap verder dan recycleren. Minder materialen gebruiken, minder afval produceren, zuiniger omgaan met hulpbronnen en materialen hergebruiken vormen de basis. BMI Belgium is al jaren bezig met het verduurzamen van haar bedrijf. Beton neemt hier een belangrijke plaats in. Het is namelijk een onderschat bouwmateriaal dat blijvend kan hergebruikt worden zonder aan kwaliteit te verliezen. Hiermee zet het bedrijf de volgende stap richting circulaire economie.
“Bij BMI Belgium ligt de focus op niet meer grondstoffen en energie te gebruiken dan strikt noodzakelijk om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. De keuze om te werken met beton was voor ons de meest logische zet binnen ons duurzaamheidsverhaal. Het is niet alleen een betrouwbaar en economisch aantrekkelijk bouwmateriaal, het is bovendien onbrandbaar en recycleerbaar. Ook het feit dat het lokaal wordt geproduceerd, zorgt nog eens voor minder CO2-uitstoot.”, benadrukt Jan Mussche, Category Manager Pitched Roofs BMI Benelux.
Duurzaam dak dankzij betondakpannen
Wie vandaag een huis (ver)bouwt en daarbij ook de aanleg van zijn dak in overweging neemt, denkt het best ook na over een duurzaam en energiezuinig product. Zo zijn dakpannen uit beton een gelijkwaardig maar duurzamer alternatief voor dakpannen uit klei. Betondakpannen harden uit zonder ze in een oven te bakken. Dit spaart niet alleen veel energie uit, de uitstoot van schadelijke stoffen is ook significant lager. Ten opzichte van andere dakbedekkingen, stoten betondakpannen tot wel 80% minder CO2 uit en zijn ze aan het einde van hun levenscyclus volledig recycleerbaar.
Duurzaam karakter van pure grondstoffen tot afgeleverd product
Betonnen dakpannen worden gemaakt uit natuurlijke grondstoffen, namelijk zand, cement en water. Grondstoffen die BMI Belgium grotendeels in België haalt. Alleen het zand komt uit Nederland, maar met milieuvriendelijker transport namelijk via een schip. Eén schip zand komt overeen met ongeveer 100 vrachtwagens. Vervolgens verloopt de kleuring van de dakpan op natuurlijke wijze met ijzeroxide, ook beter gekend als roest.
De BMI-betondakpan is bovendien de enige betondakpan op de Belgische markt die volledig op eigen bodem wordt geproduceerd. 85% tot 90% ervan wordt zelfs in België verkocht. Belangrijk voor de lokale economie, maar ook voor een korter en ecologischer transportproces met minder CO2-uitstoot. De lokale aanwezigheid van BMI draagt daarbij verder bij aan het duurzame karakter van de betondakpan.
Grondstoffentekort verhoogt nood aan recycleerbaar materiaal
Volgens BMI Belgium beschermen de maatregelen die vandaag genomen worden, de planeet van morgen. Keuzes, groot of klein, hebben in de komende jaren een enorme impact op het klimaat.
“We bevinden ons momenteel in een ontspoorde situatie waarin er een groot tekort is aan grondstoffen. De nood om te recycleren en materialen te hergebruiken is dus hoog. Op onze werven recycleren we zo veel mogelijk maar het verhaal begint bij de producent. Duurzame ecologische producten zijn de standaard. Dat BMI Belgium hier volop mee bezig is, maakt van hen een trouwe partner in onze materiaalkeuze”, aldus Leon Peters, dakwerker.
Dorien Debbaut